Depressie is een van de meest voorkomende psychische stoornissen. Ongeveer een op vijfde volwassene heeft een periode van depressie. Bij vrouwen is er tweemaal zoveel kans op depressie. Symptomen van ernstige depressie zijn:
- Overmatig of toegenomen gewicht of gewichtsverlies
- Slaperigheid of slapeloosheid
- Waardeloosheid
- Verlies van libido
- Concentratiestoornis
- Aanhoudend verdriet
- Gedachten van zelfmoord
Volgens een meta-analyse gepubliceerd in Human Psychopharmacology, is saffraan net zo effectief als de antidepressiva fluoxetine en imipramine. Dit bij het verminderen van de symptomen van milde tot matige depressie bij volwassenen.
De onderzoekers schrijven dat saffraan over het algemeen een veelbelovende natuurlijke optie is voor de behandeling van depressie. Voorlopige klinische onderzoek ondersteunt de werkzaamheid ervan op zijn minst op korte termijn.
Saffraan als antidepressiva, hoe werkt het?
Net als bij antidepressiva kan saffraan zijn werking uitoefenen door het gehalte aan bepaalde chemicaliën in de hersenen te reguleren. Waaronder serotonine (een neurotransmitter die de stemming verbetert). Hoewel is gesuggereerd dat saffraan het serotoninegehalte in de hersenen zal verhogen, is het exacte werkingsmechanisme nog niet duidelijk. Saffraan kan de heropname van serotonine in synapsen remmen. Door deze remming van de heropname van synaptische serotonine kan serotonine gedurende langere tijd in de hersenen worden vastgehouden. Hierdoor wordt de positieve rol bij de bestrijding van depressie versterkt.
Uit de chemische analyse van de plant werden bijna 150 vluchtige en niet-vluchtige verbindingen verkregen. Tot dusver zijn minder dan 50 ingrediënten opgehelderd en geïdentificeerd.
De belangrijkste geïdentificeerde bioactieve stoffen waren crocine, saffranal en pricrocrocine. Deze stoffen zijn tevens verantwoordelijk voor de aroma en bitterheid van saffraan.
IRAANSE EN AFGHAANSE SAFFRAAN
Saffraan
100% PUUR EN VERS GEMALEN
Saffraan Poeder
Wetenschappelijk onderzoek
Om de effectiviteit van saffraan als antidepressivum te evalueren, voerden de onderzoekers een klinische review uit van zes onderzoeken.
Bij 230 volwassenen (118 vrouwen en 112 mannen) van 18 tot 60 jaar met een matig tot ernstige depressie.
Effectiviteit van saffraan en placebo
In twee gerandomiseerde, dubbelblinde studie die dagelijks 30 mg saffraan vergeleek met placebo, vertoonde saffraan een enorm therapeutisch effect. De onderzoekers rapporteerden dat de Cohen-effectgroottes 1,51 en 1,76 waren. Daarnaast merkten ze op dat dit vergelijkbaar was met de totale effectgrootte van 1,62 berekend in een andere recente meta-analyse.
Saffraan vs antidepressiva
In vier gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde onderzoeken waarbij saffraan van 30 mg per dag werd vergeleken met twee antidepressiva, had saffraan een vergelijkbaar effect bij het verminderen van depressieve symptomen.
In alle onderzochte gevallen werd de dagelijkse dosis van 30 mg saffraan in twee doses verdeeld. Saffraan wordt over het algemeen als veilig beschouwd tot 2.5 gram per dag.
Conclusie
De voordelen van saffraan als antidepressivum zijn volledig bewezen. De onderzoekers merkten op dat saffraan na een week behandeling statistisch significante verbeteringen in depressieve symptomen veroorzaakte. Continue verbetering tijdens behandeling werd vastgesteld. Geen van de meta-analyseonderzoeken duurde echter langer dan acht weken.
Er werden geen significante bijwerkingen waargenomen.
De onderzoekers schreven:
“Toekomstig onderzoek moet de optimale dosering en duur van de behandeling bepalen, evenals de doeltreffendheid en veiligheid op lange termijn van deze exotische kruid.”
Zowel saffraandraadjes/saffraan poeder als blaadjes lijken effectief te zijn bij het verlichten van de symptomen van depressie.
In de kruidengeneeskunde is saffraan een voorgeschreven middel geworden voor de behandeling van depressie. Maar is saffraan – volgens wetenschappelijk onderzoek – even effectief tegen depressies als medicijnen, het antwoord is positief.
Bronnen
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4643654/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/hup.2434/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24299602/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21438645/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16979327/